Sinds 2015 heeft De Bobbel haar eigen huisdrankje. Dit drankje heet ‘t Sjèlke, Maastrichts voor Schilletje. Dit drankje wordt enkel binnen de vereniging genuttigd op speciale gelegenheden. Het schaapvlees eten als jaarlijks hoogtepunt voor de vereniging en de jaarlijkse algemene ledenvergadering zijn hier twee voorbeelden van. In uitzonderlijke gevallen wordt een fles van dit ambachtelijk drankje cadeau gedaan aan een persoon die iets heeft betekend voor de vereniging of de Bieslandse gemeenschap. Het drankje is niet te koop, dit zegt meteen iets over de exclusiviteit. .
‘t Sjèlke is niet zo maar een drankje. Het betreft een ambachtelijk gebrouwen drankje met een lange geschiedenis die zijn oorsprong buiten Maastricht kent. Om de geschiedenis van dit drankje te achterhalen heeft de redactie van de website een bezoek gebracht aan Ger Smeets, de meesterbrouwer van ‘t Sjèlke, Maastrichtenaar pur sang.
Ger begon zijn uitleg over ‘t Sjèlke met de woorden dat hij zijn kennis niet wetenschappelijk kan onderbouwen.
Alles dat hij weet wat heeft hij geleerd van zijn moeder, welke het weer van haar ouders had geleerd.
Ger vertelde ons dat hij een Maastrichtse vader heeft en een Rotterdamse moeder. Dit laatste verklaart onmiddellijk de oorsprong van ‘t Sjèlke.
‘t Sjèlke wordt gemaakt van citroenschillen. Hier zitten veel vitaminen in en vroeger werd dit in Rotterdam gemaakt voor de havenarbeiders.
Zij namen dit mee naar de werf of op het schip.
Zoals gezegd wordt ‘t Sjèlke gemaakt van citroenschillen. Deze moeten dusdanig dun worden gesneden dat er geen wit meer aan de binnenzijde zit. Samen met enkele geheime kruiden worden deze schillen aangemaakt met jenever. Na een tijd geduldig wachten is het “nadeel” dat het alcoholpercentage zakt. Om dit opnieuw omhoog te brengen, wordt er nieuwe jenever toegevoegd aan het brouwsel. Dit proces is nog maar het minste werk. Het meeste werk gaat nu pas beginnen.
Nadat het brouwsel heeft ingewerkt, moeten de pitjes uit de toegevoegde kruiden worden gefilterd van de drank. Voor het filteren heeft Ger al diverse zeefjes gebruikt, maar uiteindelijk doet hij dit nu met koffiefilters. Ondanks dat, komt het heel af en toe nog voor dat er toch pitjes of stukjes kruiden terecht komen in het drankje. Dit mag niet, de drank gaat dan weer uit de fles en wordt zo lang gefilterd, totdat er geen donkere stukjes meer in zitten.
Doordat ‘t Sjèlke op bovenstaande ambachtelijke wijze wordt gemaakt, smaakt elke fles van ‘t Sjèlke anders. Ger maakt het drankje op zijn gevoel. Zelf zegt hij dat hij niet alle ingrediënten precies gaat afmeten.
Het verschil tussen citroenbrandewijn, die te koop is bij de slijterij, en ‘t Sjèlke, is dat brandewijn wordt gemaakt van de citroenen zelf met een grote toevoeging van suiker. Citroenbrandewijn wordt dus gemaakt van de citroen zelf, terwijl ‘t Sjèlke wordt gemaakt van de schil van de citroen.
Het alcoholpercentage van ‘t Sjèlke bedraagt ongeveer 30% vol. Het voordeel van dit alcoholpercentage is dat de flessen wat langer houdbaar zijn.
De Bobbel heeft speciale halve liter flessen in de vorm van een “ Bobbel ”.
Dit zijn de flessen Sjèlke die kado worden gedaan. Enkele leden van de De Bobbel hebben zelf een etiket voor de fles ontworpen.
De redactie van de website weet na het bezoek aan Ger Smeets zeker dat het volgende Sjèlke nóg beter zal smaken. De ambachtelijke wijze van het maken van dit drankje en de toewijding van Ger maken dit een zéér bijzonder en uniek drankje.